Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Helmi ja ylipaino


Helmi ennen laihdutusurakan alkua.Helmi ennen laihdutusurakan alkua.Helmi on 7-vuotias rottweiler narttu. Helmillä todettiin nivelrikko ja spondyloosi jo kolmevuotiaana.  Painoa Helmille alkoi kertyä samoihin aikoihin. Pikkuhiljaa paino nousi ja sitä ei oikein arjessa edes huomannut. Jotkut kommentoivat, että taitaa Helmillä olla vähän ylipainoa ja toiset taas olivat sitä mieltä että rottweiler on vankkarakenteinen ja painoa kuuluukin olla. Eläinlääkäri kuitenkin herätti minut näkemään että Helmillä on ylipainoa ja se pahentaa nivelrikkokipuja. Helmillä oli ajoittain jaksoja jolloin kieltäytyi kävelemästä. Kipulääkkeitä lisättiin. Jossain vaiheessa olimme sellaisessa kierteessä että liikkuminen oli kivuliasta ja paino jatkoi nousemistaan. Helmillä on ollut aina herkkä vatsa ja puolivuotiaana jo siirryimme raakaruokintaan, joka auttoi vatsavaivoihin. Aloitimme laihdutusoperaation eläinlääkärin suosituksesta laihdutus nappuloilla. Vatsaongelmat palasivat ja painoa saatiin putoamaan vain vähän. Seuraavaksi kokeilimme sellaista konstia, että ruokaa annetaan vain joka toinen päivä. Ei toiminut. Helmi oli nälkäinen ja osasi anopilta kerjätä herkkuja. Paino jatkoi nousemistaan. Yritimme pienentää ruoka-annoksia mutta silläkään ei ollut suurempaa vaikutusta.  Epätoivo alkoi vallata ja yritimme taas nappulakuuria. Huonoin tuloksin. Tällaista yrittämistä ja luovuttamista kesti useita vuosia.

Kevättalvella 2017 olimme hyvin epätoivoisia emmekä tienneet miten saamme painoa laskemaan. Syyllisyys painoi kun Helmillä oli kipuja ja tiesin että painon pudottaminen olisi ehdottoman tärkeää. Olin huolissani myös siitä, ettei Helmi saa riittävästi monipuolista ravintoa, kun ruuan määrä jouduttiin viemään niin vähäiseksi.  Sitten sain kuulla ruokintaklinikasta. Kävimme klinikalla toukokuussa 2017. Johanna teki meille ruokinta -ja liikuntasuunnitelman. Liikuntaa lisäsimme uimalla, sillä se on nivelille hellävaraisempaa. Aloimme noudattaa reseptejä kesäkuun alusta, jolloin Helmin paino oli 46kg. Olin innoissani uudesta suunnitelmasta. Kirjasin tarkkaan päiväkirjaan mitä oli syöty ja millainen Helmin vointi oli. Aluksi oli taas vatsaongelmia, lähinnä närästystä ja oksentelua, mutta ne helpottivat vähän reseptejä muuttamalla. Helmi kulutti kaloreita mm. uimalla ahkerasti.Helmi kulutti kaloreita mm. uimalla ahkerasti.

Saimme projektin aikana paljon ohjeita, kannustusta ja hyviä ideoita Johannalta.  Punnitsimme Helmin kerran viikossa. Oli mahtavaa nähdä, että jo ensimmäisen viikon jälkeen oli painoa pudonnut. Olin toiveikas, että tämä toimii. Tavoitepaino oli 38 Kg. Kolmen kuukauden kuluttua oli painoa pudonnut 6 kiloa. Loput kaksi kiloa vaati vielä toiset kolme kuukautta. Olimme todella iloisia kun saimme Helmin painon putoamaan. Helmi tervehtyi paljon laihdutuksen aikana.  Mitä enemmän paino putosi, sen helpommin liikunta sujui.  Alkoi hyvä kierre. Tästä projektista on kulunut n. puoli vuotta ja paino on pysynyt tavoitteessa. Opimme aivan toisenlaisen ruokintamallin ja sen avulla pystymme hallitsemaan Helmin painoa.  Eläinlääkärikin oli ihastuksissaan, kun olimme saaneet Helmin painon putoamaan.  Helmi on ollut leikkisämpi ja aktiivisempi liikkumaan painon putoamisen jälkeen ja olemme tosi onnellisia siitä. Suurkiitokset avusta!           

Suvi

Helmi 8 kg kevyempänä.Helmi 8 kg kevyempänä.